Waterstraaltechnieken
Vapormatting ProcesManuele installatiesAutomatische installatiesSpecifieke uitrustingen & toebehorenVapormatting toepassingen in de Luchtvaart
Droogstraaltechnieken
Vacuum- & drukstraalcabines
WerkingsprincipesHandstraalcabinesAutomatische uitvoeringenMicrostraalapparatuurSpecifieke opties & toebehoren
Vrijstraalsystemen
DrukstraalketelsSpecifieke toebehoren & onderdelen
Veiligheidsuitrusting voor operator
Straalhelmen, ademluchtfilter, stralerpak & handschoenenAndere veiligheidstoebehoren & hulpmiddelen
Instapstraalcabines & inrichting
Realisaties & referentiesRecuperatiesystemen van het straalmiddelVentilatie & filtratiesystemenSpecifieke toebehoren & onderdelen
Mobiele stofvrije straalmachines in gesloten circuit
Standaard machinesSpecifieke toepassingenSpecifieke toebehoren & onderdelen
MCS² & MVS² Straal- en Stripsysteem
Mobiel Compact Straal- & Stripsysteem - MCS²Specifieke toepassingen - MCS²Mobiel Stofvrij Straal- & Stripsysteem - MVS²Specifieke toepassingen - MVS²
Reinigings- & ontvettingstechnieken
BovenladersVoorladersMultitanksystemenTunnelreiniging (doorvoer)Speciale uitvoeringenSpecifieke uitrustingen & toebehoren
Straalmiddelen
Conventionele straalmiddelen (overzicht)Straalmiddelen voor renovatie (bouw- & decoratiesector)Nieuwe producten op de markt
Reinigers, additieven & conversie chemicaliën
Reinigers & additieven voor industriële straal-, sproei- & dompeltoepassingen
Nabehandelingsprocessen
Stralen en metalliseren van metalenZwarten van onderdelen bij kamertemperatuurDecoratief-antiek verkleuren
Persluchtsystemen & componenten
Stationaire compressorenMobiele compressorenSpecifieke uitrustingen & toebehoren
Toepassingen & referenties
Toepassingen & referentiesReinigen van matrijzen & vormenOntvetten & zuiver maken van allerlei componenten Selectief ontlakkenOppervlaktebehandeling alvorens duurzame coatingsConditionering & activering van composietmaterialenParelstralen van roestvast staalFijne & nauwkeurige oppervlaktebehandelingShotpeeningNucleaire- & toxische decontaminatieOppervlaktebehandeling in lijn van metaaldraad, -kabel, -band, ...Stralen & bewerken van natuursteen & glasMonumentenzorg, gevel- & vloerreinigingLuchtgommen van hout
Tweedehands machines
Natstraalcabine type Vapormate (demo installatie)Natstraalcabine type Vapormaster 1010Natstraalcabine type Vapormaster 1315Patroonfilter type PJDC08000Stationaire schroefcompressor type ASD 40 T
Vacatures
Vertegenwoordiger

nl > Home > Straalmiddelen > Conventionele straalmiddelen (overzicht)

Conventionele straalmiddelen (overzicht)

MINERALE / NEUTRALE RECYCLEERBARE STRAALMIDDELEN

Edelkorund (wit):Zeer scherpe, kantige en massieve korrel met een hoge agressiviteitsgraad, een hoge hardheid en een uitzonderlijke zuiverheid  (99,70% Al2O3). Deze witte edelkorund is zeer geschikt voor het voorbehandelen en reinigen van allerlei oppervlaktes (o.a. ontroesten, matteren en graveren, opruwen, …). De korrels zijn inert en bevatten noch vrij silicium, noch vrij ijzer (gehalte Fe2O3: 0,02%). Verpakking: per zak van 25 kg.
Ref. n°: AOW

Korund rubis (roos):Door de gecontroleerde kristallisatie met toevoeging van chromiumoxide is korund “rubis” (code AOR) minder agressief bij impact en beschikt bovendien over een langere levensduur dan edelkorund wit (code AOW). Dit straalmiddel is dan ook uitermate geschikt voor kritische oppervlaktebehandelingen (o.a. voor de conditionering en activering van composieten, titaan, aluminium,…). Eveneens inert, silicium- en ijzervrij (gehalte Fe2O3: 0,02%).
Verpakking: per zak van 25 kg.  
Ref. n°: AOR

Normaalkorund bruin:Kantige en massieve korrel. Gehalte aan titaan bevordert de taaiheid van de korrel waardoor deze korund over een groot recyclagevermogen beschikt. Uitermate geschikt voor het opruwen van allerlei oppervlaktes alvorens te metalliseren, vulkaniseren, emailleren, coaten of aanbrengen van andere deklagen. Eveneens uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding voor het matteren van metalen oppervlaktes, glas, spiegels, natuursteen, … Eveneens inert, silicium- en ijzervrij (gehalte Fe2O3: 0,10%). Verpakking: per zak van 25 kg.
Ref. n°: AOB

Superblast (zirconiumkorund):
Kantige en massieve korrel. Uitzonderlijk en nieuw straalmiddel dat zeer geschikt is voor het stralen van allerlei oppervlaktes: ontbramen, voorbehandeling en finishing van allerlei oppervlaktes, verwijderen van verflagen en roest, decoratieve straalwerken op glas en graveren van natuursteen, … De hoge weerstand van «SUPERBLAST»-korrels aan erosie en impact, hun standvastheid en agressiviteit resulteren in een opmerkelijke doeltreffendheid. Totaal inert en laat toe tal van ferro en non-ferro materialen te behandelen zonder contaminatie van de oppervlakte (lichte metaallegeringen, titaan, roestvast staal, …) De combinatie Al2O3 : 71% - ZrO2 : 25% verhoogt de taaiheid van de korrels en bevordert de levensduur van de korrels en dit in vergelijking met elk ander korund.
Verpakking: per zak van 25 of 50 kg
Ref. n°: AOZ

Secundaire korund:Secundair straalmiddel met een onbepaalde en ongecontroleerde gehalte aan ijzeroxide (gehalte Fe2O3: 0.20%) en een lager Al2O3-gehalte (90%) met een geringere levensduur als gevolg. Vanwege de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding van normaalkorund bruin (AOB) wordt secundair korund minder en minder gebruikt.
Verpakking: per zak van 25 kg
Ref. n°: AOP

Glasparels:Dit straalmiddel bestaat uit volle glazen microsferen met een glad & glanzend oppervlak en worden uitgebreid gebruikt voor:

1. ontbramen, voorbehandeling en finishing van stukken uit metaal of kunststof zoals spuitgietstukken, 
    gereedschappen, allerlei mechanische precisiestukken, automobielonderdelen.
    Ideaal voor het satineren en het uitvoeren van decoratieve straalwerken in het algemeen.
2. Algemene reiniging van non-ferro of ferro constructies en stukken zoals:snijgereedschappen,    
    schroefdraden, vormen uit de glas-, rubber- en kunststofindustrie, extrusiematrijzen uit de   
    aluminiumnijverheid, motoronderdelen (zuigers, cilinderkoppen, kleppen, …), onderdelen van pompen
    & compressoren, …
3. Shotpeening van mechanische elementen en assemblages zoals: schoepen, turbine-assen
    en -onderdelen, gelaste  constructies, tanks en buizen, tandwielen, reductoren,...

Enkele voordelen: minimale aantasting (perfect bolvormige korrel), laag afbreekgehalte (hoge elasticiteit), uitstekende reiniging van de oppervlakte,… Bovendien is dit straalmiddel chemisch inert, silicium- en ijzervrij.
Verpakking: per zak van 25 kg                
Ref. n°: 80

Keramiekparels:Dit product vormt een alternatief voor glasparels, perfect bolvormige parels met een hogere hardheid en een hogere schokbestendigheid. Door hun chemische inertie laten zij de behandeling toe zonder contaminatie van tal van ferro- en non-ferro materialen zoals lichte metaallegeringen, roestvast staal, titaan,… Ze zijn bestemd voor courante oppervlaktebehandelingen zoals reinigen (vormen, matrijzen, …), satineren, ontbramen, shotpeening, De eigenschappen van de parels bieden ook de volgende voordelen:
Een shotpeening intensiteit gelijk aan die van ronde staalkorrels en beter dan die van glasparels
Zeer grote schokbestendigheid (laag verbruik)
Fijne en uniforme ruwheid van het gestraalde oppervlak
Minimale materiaalafname en lage slijtage aan straalapparatuur, parels blijven rond (korrel breekt niet maar slijt af), uiterst lange levensduur,  minder afval, minder stofvorming, ...
Verpakking: per vat van 25 kg
Ref. n°: ZIR


ORGANISCHE / NEUTRALE RECYCLEERBARE STRAALMIDDELEN

Plastic media:Vervaardigd uit kunststof korrels (hoekige of cilindrisch van vorm) en gekenmerkt door hun niet agressief karakter. Uitermate geschikt voor het strippen (ontlakken zonder onderliggende delicate substraten zoals anodisatielagen, … aan te tasten o.a. strippen van vliegtuigwielen en allerlei componenten uit aluminium, composiet, …behorende tot de luchtvaart– en automobielnijverheid). Ook aangeraden voor het reinigen van matrijzen en vormen zonder aantasting van de substraten der basismateriaal.  Typische toepassing is tevens het microstralen en ontbramen van allerlei maatgevoelige stukken (deflashing). Beschikbaar in verschillende hardheden (van 2 tot 5 mohs) i.f.v de toepassing.
Verpakking: per zak van 25 kg of drum 125 kg     
Ref. n°: PP/PA/AC/MF


VEGETALE / NEUTRALE RECYCLEERBARE STRAALMIDDELEN

Wallnut Shell:Zacht, natuurlijk straalmiddel op basis van o.a. walnootschaal. Wordt in het algemeen gebruikt voor het zacht reinigen en ontbramen van lichte stukken zoals bijvoorbeeld motoronderdelen, reactoren, gietmallen en matrijzen. Tast het basismateriaal niet aan.
Verpakking: per zak van 25 kg 
Ref. n°: WS

METALLISCH / IJZERHOUDENDE RECYCLEERBARE STRAALMIDDELEN

Ronde staalkorrels:Sferische korrels, geproduceerd door atomisatie van gesmolten staal en onderworpen aan een gecontroleerd hardingsproces. Hun specifieke fijne en homogene structuur verleent hen een optimale elasticiteit en impactvermoeidheid. Wordt meestal gebruikt voor toepassingen wanneer men op zoek is naar een massa-effect en een maximale weerkaatsing, alsook voor shotpeening. Door de kenmerkende hardheid en elasticiteit  reinigt  steelshot snel en bekomt men een weerkaatsing van de korrels tijdens het straalproces wat de efficiëntie ten goede komt. Door de constante eigenschappen van het straalmiddel in omloop bekomt men steeds identieke straalresultaten en door de ronde vorm van de korrels wordt de minste slijtage aan de machineonderdelen veroorzaakt.
Verpakking: per zak van 25 kg 
Ref. n°: GRS

Hoekige staalkorrels:Kantige korrels tot stand gebracht door verbrijzeling van grove ronde staalkorrels, welke tevens specifieke warmtebehandelingen ondergaan. Steelgrit wordt in het bijzonder gebruikt voor het  stralen van gietstukken en allerlei metalen profielen en structuren. Naargelang de thermische behandeling is steelgrit beschikbaar in 3 kwaliteiten die hoofdzakelijk verschillen in hardheid  (van 40 tot 65 HRC).
Verpakking: per zak van 25 kg      
Ref. n°: GA

Gietijzergrit:Straalmiddel bestaande uit kantige korrels met een grote agressiviteit. Door de hoge hardheid behoudt het product zijn agressiviteit wanneer de korrels breken tijdens het straalproces waardoor een hoog straalrendement verzekert is. Niettemin is steelgrit (code GA) met een hoge hardheid meestal een beter alternatief. Vrij van silicium.
Verpakking: per zak van 25 kg  
Ref. n°: CING

METALLISCH / IJZERVRIJE RECYCLEERBARE STRAALMIDDELEN

RVS korrels rond:Globulaire korrels vervaardigd uit chromium/nickel. Deze korrels beschikken over een uitzonderlijk hardnekkige structuur en behouden hun vorm, zelfs na langdurig gebruik. In eerste instantie werd dit straalmiddel ontworpen voor het gebruik in waterstraalcabines en is dan ook het ideale straalmiddel voor o.a. het reinigen van RVS, voor nucleaire decontaminatie, alsook voor het reinigen van allerlei automobielonderdelen, matrijzen, vormen,...De densiteit ligt hoger dan bij keramiekparels wat resulteert in een hoger “peening” effect en een verbeterde levensduur.    
Verpakking: per zak van 25 kg      Ref. n°: SSR


MINERALE / METALLURGISCHE NIET-RECYCLEERBARE STRAALMIDDELEN

Abrablast:ABRABLAST is een mineraal straalmiddel vervaardigd uit metallurgische koperslakken & uiterst geschikt voor "éénmalig gebruik" straalwerken (niet-recycleerbaar straalmiddel). Wordt in het algemeen gebruikt voor het voorbehandelen en reinigen van metallische en niet-metallische oppervlaktes (verwijderen van corrosie en allerlei verven), voor het gebruik op grote schaal zoals bijvoorbeeld: raffinaderijen, scheepswerven, petroleumplatformen, spoorwegen, bruggen, electriciteitscentrales en voor de reiniging van industriële gebouwen en gevels. Niet te gebruiken bij oppervlaktebehandeling van RVS.
Vrij van silicium. Verpakking: per zak van 25 kg                    
Ref. n°: CU


Opmerking:
Alle bovenstaande straalmiddelen kunnen eventueel aangeboden worden in andere verpakkingen.
Naast deze conventionele straalmiddelen zijn er nog andere producten beschikbaar, zie ook onze rubrieken "Straalmiddelen voor renovatie" en "Nieuwe producten op de markt". Indien meer informatie gewenst is, gelieve ons te contacteren op het tel. nr: +32 (0)55/21.98.99.

Downloads